Cellink vill bli världsledande inom bioprinting

Det prisbelönta företaget Cellink tillverkar biobläck och tillhörande 3D-skrivare. Bioskrivarna används främst i forskning och i samband med testning av kosmetika som ersättning för djurförsök. Idag har företaget 23 anställda och kunder i fler än 30 länder - knappt ett år efter att bolaget grundades.

Cellinks biobläck gör det möjligt att skriva ut biologisk vävnad i bolagets egenutvecklade 3D-printer. Bläcket består av nanocellulosa och det blandas med de celler som ska undersökas. Test av mediciner och kosmetika kan göras på den utskrivna vävnaden, i stället för på försöksdjur. Ett långsiktigt mål är att kunna skriva ut mänskliga reservdelar.

– Man lägger helt enkelt in mänskliga celler i bioskrivaren och därefter kan man skriva ut en hel vävnadsstruktur, förklarar Erik Gatenholm, VD på Cellink och en av bolagets grundare. - Oftast är utskrifterna inte så spektakulära som ett helt öra eller liknande -utan en liten fyrkant som innehåller biobläck och celler, som sedan fortsätter att leva och växa inne i fyrkanten. Cellerna kan vara stamceller eller primära celler från en patient.

– Visionen är att vi ska kunna skriva ut hela mänskliga organ i framtiden, som till exempel kan användas vid transplantationer - för de kan byggas upp från samma patient som ska få det nya organet och genom det minska risken för bortstötning.

Tillverkningen av bioskrivarna sker lokalt i Sverige, men Cellink började tidigt sälja sina produkter över hela världen. Det fanns en naturlig efterfrågan redan från början. Första ordern kom automatiskt - en person i Michigan hade sökt upp produkten på Google.

Försäljningen sker numera via hemsidan eller av ett nyrekryterat säljteam. Från början bestod Cellink av två personer – Erik Gatenholm med kompetens inom sälj och marknad och Hector Martinez som är biolog med en materiell inriktning.

–Jag drivs av att skapa, av att bygga upp saker, berättar Erik Gatenholm. Jag vill också förändra världen till det bättre! 2014 återvände jag till Sverige för att ta min master i Innovation och Industrial Management på Göteborgs Universitet. Tidigare hade jag drivit företag i USA inom biotech i 7 år - nu ville jag skapa något helt nytt och letade uppslag. Min pappa är forskare och genom honom kom jag i kontakt med Hector som höll på att arbeta med bioprinting teknologin. Yes, tänkte jag, detta är en teknologi som jag vill bära!

Bioskrivare har funnits i 10 år, men Erik Gatenholm och Hector Martinez beslutade sig för att vara de första som nischade sig mot biobläcket som används i utskrifterna. De ansökte om såddlån (mjukt villkorslån) hos VGR, som gick in med finansieringsstöd tillsammans med ett antal investerare.

– Såddlån kan vi ge till nystartade innovativa företag, förklarar Gabriel Skarbäck, regionutvecklare på VGR:s näringslivsavdelning. Villkoren är att de ska vara högst tre år gamla och ha en ny, innovativ idé, som inte finns på marknaden. Vi går in med stöd under den mest kritiska fasen i företagandet - när risken är som störst och då det är svårt att få lån av bankerna, säger Gabriel Skarbäck.

För att kvalificera sig behöver företaget presentera en projektplan, affärsplan och budget. Affärsplanen, projektplanen och budgeten bedöms, även av externa bedömare som till exempel Almis innovationsrådgivare eller inkubatorernas rådgivare.

–Vi tyckte att Cellink hade en väldigt lovande idé fortsätter Gabriel Skarbäck. Men de hade också ett bra och allsidigt team: män, kvinnor i olika åldrar och från olika länder. Ett väl sammansatt team gör dem rustade för kommande utmaningar.

– Västra Götalandsregionens stöd är en kvalitetsstämpel, säger Erik Gatenholm. Vår verksamhet har bedömts av en utomstående i och med vår ansökan - och godkänts. Det väger tungt i våra externa kontakter.

Idag har Cellink 23 anställda med kunder i mer än 30 länder. Bolaget finns på 33-listan och det har vunnit en rad priser - till exempel i Ny Teknik, Årets Start-Up, Innovationspriset, Framtidspriset, Nytänkarepriset. Nu har Cellink tillsatt en så kallad Advisory Board bestående av fyra experter, som ska hjälpa bolaget att utvecklas vidare.

–Vi vill bli världsledande inom bioprinting, säger Erik Gatenholm. Och det vore kul att se Sverige som en av de ledande länderna inom denna industri!

Och berättelsen om Cellink är inte slut här – företagets engagerade entreprenörer och ingenjörer slår sig inte till ro. Parallellt med produktionen utvecklar de nya produkter.

–En stor del av vår verksamhet är utveckling! Vi har också insett att det behövs olika typer av biobläck för olika typer av användningsområden.